Lähitulevaisuuden ruokatrendit

1. LEDIT AURINGON APUNA

LED-lampuilla voidaan viljellä kasveja, kuten salaatteja, versoja ja yrttejä keskellä talvea erittäin kustannustehokkaasti. LED-lampuilla voidaan helposti säätää valon spektri sopivaksi joko kasvien vegetatiiviselle kasvulle tai edistämään kasvin kukintaa. LED-lamput tulevat korvaamaan vanhanaikaiset energiasyöpöt kasvihuonevalaisimet. LEDit tekevät kotiviljelystä entistä kiinnostavamman vähäisen lämmöntuoton, huokean hinnan ja energiankulutuksen takia.

 

2. ITUJA JA VILLIYRTTEJÄ

Monenlaiset idut ovat ilmestyneet ruoka-kauppoihin (parsakaali, retiisi, puna-apila, sinimailas) ja 80-luvun tutuiksi tulleet idätyslaitteet valtaavat taas ihmisten keittiöt. Idätetyt linssit ja herneet tulevat lähivuosina olemaan yleisiä ravintoloiden ruokalistoilla. Idätetystä viljasta tehdään muutakin kuin olutta. Vehnäoras muuttaa yhä useamman smoothien vihreäksi. Villiyrttivillitys laajenee.

 

3. HYÖNTEISINVAASIO OVELLA

Hyönteiset ovat jo ilmestyneet länsimaisten ravintoloiden ruokalistoille. Varaudu siihen, että saatat lähivuosina löytää annoksestasi muurahaisia, mehiläistentoukkia tai heinäsirkkoja. Jauhomatoja voi kohta kasvattaa kotikeittiön matohotellissa.

 

4. LÄHIRUOKAA ENTISTÄ LÄHEMPÄÄ

Lähiruoka tulee lautaselle entistä lähempää. Ihmiset alkavat suosimaan lähituotettua ruokaa tuontiruuan sijasta ekologisen vastuuntunnon ja laatukriittisyyden noustessa. LED-valot, vertikaaliviljely, vesiviljely, viljelyikkunat ja muut tekniset innovaatiot helpottavat omavaraista viljelyä kotona. Tulemme näkemään enemmän kasvimaita, kasvihuoneita, viljelylaatikoita kotipihoilla ja kumppanuusviljelypalstoja. Sieniä viljellään omassa jääkaapissa käytetyissä kahvinpuruissa.

 

5. RUMAT ANKANPOIKASET

Nykykriteereillä 2 luokkaan määritellyt kasvikset tulevat yleistymään ruokakaupoissa. Kokit tarttuvat haasteeseen luoda kauniita joutsenia näistä rumista ankanpoikasista. Ruoan hinta ja ruokahävikki laskevat kun kulutuskäyttäytyminen muuttuu niin, että kaikkien kasvisten ei kuulu eikä tarvitse näyttää samanlaiselta.

 

6. BAKTEERIBUUMI

Hapankaali, laadukkaat raakamaitojugurtit, omatekoiset viilit, kombucha, kefiiri jne. tulevat osaksi arkipäivän ruokavaliota. Luontaiset ja elävät probiootit ja fermentointi ovat kohta kaikkien huulilla. Erilaiset hapanjuuret nostavat leivonnan korkeampiin sfääreihin. Länsimaalainen bakteerifobia laskee ja hyvät bakteerit pääsevät valloilleen.

 

7. HERAN UUSI HERÄÄMINEN

Heran käyttö yleistyy ja vanhat herankäytön perinteet nostetaan uudestaan esille. Heralla fermentoidaan kasviksia, siitä tehdään maukkaita kastikkeita ja vinaigretteja ja heraa käytetään yleisemmin leivontaan. Herasta voidaan valmistaa jopa maukkaita cocktaileja.

 

8. VASTUULLISEMMAT RUOKAILIJAT

Ihmisten vastuullinen syöminen nousee kun tietoisuus tehotuotannon synkästä todellisuudesta lisääntyy. Ihmiset kuluttavat vähemmän tehotuotettua lihaa ja veden käyttöä säännöstellään lisääntyvässä määrin. Myös viljelty kala on suurennuslasin alla. Ruuan alkuperä ja valmistusprosessit kiinnostaa.

 

9. FRANKENFOODIT NOUSEVAT LABORATORIOISTA

Koska ihminen haluaa leikkiä Jumalaa, niin uusien teollisten Frankenfoodien syntyminen on vääjäämätöntä. Lihansyönnin vähetessä tilalle keksitään uusia lihaa muistuttavia tuotteita. Teollisuudelle tarjoutuu uudenlaiset markkinat myydä ihmisille halvalla tuotettua roskaruokaa.

 

10. KOMPOSTOINTI 2.0

Kompostointi hakee uusia muotoja. Kotitalouksissa bokashi-ämpärit yleistyvät. Matokompostoreitakin alkaa löytymään yhä useamman harrastajapuutarhurin taloudesta. Maaperän laatu tulee olemaan tärkeä tekijä kasvimaaviljelyssä. Ruoan kierrätys ja kompostointi tulee osaksi normaalia toimintaa yhä useammassa ravintolassa. Edistyksellisimmistä ravintoloista löytyykin jo tehokompostoreita, jotka muuttavat ruokajätteet bakteerien avulla kompostiksi 24 tunnissa. Ravintola luovuttaa kompostin viljelijälle samalla kun hän tuo ravintolaan uuden kuorman tuoreita kasviksia.