Villiyrttivinkki: Koivunmahla

villiyrtti_koivunmahla

Koivunmahla tarjoaa heräävän luonnon ensimmäisiä makuja keväällä. Mahlaa voit kerätä heti lumen sulettua puiden ympäriltä aina siihen asti, kunnes lehdet puhkeavat. Kerää mahla poraamalla korkeintaan 10 mm reikä isohkon koivun runkoon. Laita reikään letku ja alle pullo tai ämpäri. Tuore mahla säilyy jääkaapissa pari päivää.

Voit käyttää mahlaa veden sijasta mehuissa ja ruuanlaitossa tai keittää sen tiiviiksi balsamicomaiseksi siirapiksi. Kahdestakymmenestä litrasta mahlaa saat noin kaksi desiä aromaattista siirappia. Veden haihduttamiseen menee tuntikausia, eikä kattilan ääreltä kannata ainakaan loppuvaiheessa juuri poistua pohjaanpalamisriskin takia. Työ on kuitenkin vaivan arvoista. Laita mahlasiirappi steriloituun ilmatiiviiseen pulloon tai purkkiin.

Koivunmahlasiirappi on ainutlaatuinen kotimainen tuote maustamaan jäätelöpohjia, muurikkalettuja, hilloja, tuorejuustoja ja salaatteja. Tumma lihaliemikin nousee toiselle tasolle lorauttamalla koivunmahlasiirappia sekaan. Siirapilla onnistuu loistavasti kana- ja possuruokien glaseeraus grillatessasi.