6 vinkkiä parempaan maaperään

1. Talousjätteiden kompostointi

Jos haluat ensiluokkaista kasvimaamultaa, niin ainoa ratkaisu on kierrättää kasviperäisen talous- ja puutarhajätteen takaisin kasveille. Puutarhaliikkeistä on tänä päivänä melko vaikea löytää laadukasta multaa ilman tehotuotantolantaa tai kemikaaleja.

Kompostia voi valmistaa joko perinteisellä lämpökompostorilla tai sitten bokashi-kompostorilla. Bokashissa on se hyvä puoli, että se on erittäin nopea kompostointimenetelmä joka toimii jopa talvella, eikä sinun tarvitse murehtia talousjätteen ja kuivikkeen sekoitussuhdetta. Bokashi-ämpäriin voit laittaa talousjätteen sellaisenaan ilman kuiviketta. Joukkoon lisätään vain hieman bokashi-mikrobeja rouheen tai nesteen muodossa. Bokashi-mikrobit fermentoivat talousjätteesi 2 viikossa. Tämän jälkeen jäte haudataan maakuoppaan, viljelylaatikon pohjalle ja peitetään mullalla. Kuukauden kuluttua sinulla on erittäin ravinnerikasta valmista kypsää multaa.

2. Puuhake

Puuhaketta kannattaa käyttää puutarhassa reilusti. Hienomman puuhakeaineen voit levittää pihalle tai käyttää lämpökompostorissasi kuivikkeena. Karkeampaa haketta voi myös käyttää puutarhassa istutuspenkkien ja viljelylaatikoiden pohjalla. Puuhaketta voi levittää reilusti istutusten ympärille tai rakentaa siitä pihapolkuja. Reilu kerros puuhaketta estää ravinteita syövän nurmikon ja rikkaruohojen kasvun. Puuhake estää myös kosteuden liiallisen haihtumisen maaperästä. Puuhake maatuu pikkuhiljaa ja antaa ravinteita maaperälle.

3. Kivijauhe

Kivijauheen sisältämät mineraalit ruokkivat kompostin mikro-organismeja ja edistävät kompostoitumista. Kivijauhetta ei kannata sekoittaa suoraan maaperään. Kivijauhe “aktivoidaan” lämpökompostorissa, matokompostorissa tai sienikompostissa, jolloin kivijauheen sisältämät mineraalit tulevat paremmin mikrobien ja kasvien käyttöön.

Jenkeissä kivijauhe tai kivipöly myydään nimellä rock dust, esim. Azomite, joka on valmistettu vulkaanisesta maa-aineesta ja tuhkasta. Voit hakea kivijauhetta suoraan joltain sorakuopalta, murskaamolta, maalämpöporaustyömaalta, hiekkarannalta tai kivihiomolta.  Suomen markkinoille on takuulla kohta tulossa kivijauheita, ehkä jopa ensi kesäksi.

4. Biohiili

Toinen kompostoinnin tehokas lisäaine on biohiili, joka myös edistää mikrobien kasvua kompostorissa. Komposti kypsentää biohiiltä ja madaltaa sen PH:ta. Biohiiltä ei kannata laittaa kasvuaikana suoraan maaperään. Kompostin kautta laitettuna saat aktiivista kypsää mikrobirikasta biohiiltä kasveillesi. Laita hienonnettua biohiiltä kompostoriisi enintään 5 prosenttia kokonaistilavuudesta. Mieluummin liian vähän kuin liikaa.

5. Älä käytä muovipulloissa tulevia lannoitTeIta tai torjunta-aineita

Oma kasviperäinen lämpö- tai bokashi-komposti on paras ja turvallisin lannoite kasveillesi. Voit olla huoletta, kun tiedät mistä multasi voima-aineet tulevat. Kaikkia muovisia pulloja, jotka sisältävät nestemäisiä lannotteita kannattaa välttää. Nämä synteettisesti valmistetut tuotteet sisältävät todennäköisesti haitallisia kemikaaleja ja raskasmetalleja ja alentavat kasvien puolustusmekanismeja. Ne voivat jopa tappaa kasvisi. Kaiken huipuksi nestemäiset lannoiteaineet huuhtotuvat kasteluveden mukana pois. Tee palvelus itsellesi, kasvimaallesi ja ympäristölle: jätä epämääräiset lannoitteet ja torjunta-aineet kaupan hyllylle.

6. Fermentoitu kasviuute

Olet ehkä kuullut nokkosvedestä? Nokkosvesi on vanha perinteinen kansanlannoite. Tässä on aasialaisen variaation ohje:

Kerää nokkosia kuivana päivänä. Näin nokkosissa on mahdollisimman paljon maitohappobakteereja. Älä pese, vaan ravista mahdollinen lika pois. Punnitse ja laita nokkoset isoon lasipurkkiin. Lisää puolet nokkosten painosta intiaani- tms. täysruokosokeria. Laita puhdas kivi painoksi ja lisää lähde- tai sadevettä niin, että lehdet peittyvät. Peitä purkki kankaalla niin etteivät kärpäset pääse purkkiin. Anna fermentoitua, siis käydä viikon verran. Siivilöi nokkoset pois ja nokkosuute on valmis käytettäväksi. Käytä noin 1 ruokalusikallinen nokkosvettä jokaista 10 litraa kasteluvettä kohti. Vältä laittamasta uutetta liikaa. Nokkosvesi säilyy suljetussa lasipurkissa huoneenlämmössä ja pimeässä tilassa noin kuukauden.

Tomaattien kasteluun voit valmistaa samalla tavalla tomaatinlehtiuutetta.