Kasvimaa kuntoon, osa 1: Alkutilanne ja suunnitelma

No niin. Tästä lähtee kevään kasvimaaprojekti. Tarkoitus olis laittaa vanha kasvimaa uuteen uskoon ja luoda myös uusi viljelyalue pienen pihan toiseen nurkkaan.

Vanha kasvimaa

kasvimaa_alku

Kuvassa näkyy kasvimaa joka jaettu 3 osaan. Vasemmalla mansikoita, keskellä yrttejä ja oikealla puolella ollut sekalaisia kasviksia. Pinnalla viime syksynä haravoituja omenapuunlehtiä. Taustalla kaksi mustaherukkapensasta. Pensaiden takana matala vanha kivimuuri ja naapureiden piha. Seinää vasten kasvaa köynnösruusuja. Etuoikealla rivi laventeleita.

Tämän kasvimaan ongelma on kotilot jotka elävät kivimuurin sisällä ja leviävät sieltä joka puolelle. Toinen ongelma on nurmikko. Nurmikko kuluttaa turhaan kasvimaan ja laventeleiden tarvitsemia ravinteita mm. typpeä ja nurmikko leviää myös hanakasti kasvimaalle.

Tavoite:

Tarkoitus korottaa kasvimaata 10cm rakentamalla ympärille lankuista kehys ja rajata koko kasvimaa omenapuista tehdyllä puuhakkeella sekä ostetulla kuorikatteella. Veikkaan, että tuohon menee omppupuuhakeen lisäksi vähintään 10 säkkiä kuorikatetta (50l). Näin saan turhan nurmikon tapettua ja toivottavasti puuhake hillitsee myös kotiloliikennettä.

Uusi kasvimaa 

uusi_kasvimaa_alku

Etualalla kolme herukkapensasta. Keskellä kuvaa viime syksynä tekemääni puuhaketta ja haravoituja lehtiä. Lavakauluksen (=viljelylaatikko) keskellä on pari keppiä pystyssä. Siihen olen haudannut bokashi-kompostini lopputalvesta kun ei ollut enää tilaa muualla. Mulla pari bokashi-multatehdasta myös autotallissa. Tarkoituksena kaivaa tuo komposti ylös parin viikon kuluttua kun se on maatunut mullaksi.

Tavoite:

Keskelle kuvaa on tarkoitus laittaa 4 kpl viljelylaatikkoa, jotta voi tehdä tehokasta viljelykiertoa. Naapurin tontin rajalle laitan ainakin uuden siistin puuhakekasan ja merileväkasan viljelylaatikoita hyväksi käyttäen.

Projektin haasteita

Suurin ongelma tässä projektissa on se, ettei mulla ole riittävästi omia komposteja näin isolle kasvimaan laajennukselle. Kaupasta ostetuttua multaa en halua käyttää sen sisältämän tehotuotetun eläinlannan ja kemikaalien takia.

Olen kompostoinut oman talouden kasviperäistä jätettä läpi talven. Lämpökompostia on tällä hetkellä tulossa vain 220 litraa koska kompostori jäätyi talvella 30 asteen pakkasissa. Pikakompostorissani lämpötila oli jo pari viikkoa sitten 65 astetta joten kuukauden kulutta pitäisi olla jokseenkin valmista. Viisi ämpärillistä bokashia on muhimassa muutamassa multatehtaassa ja kaivettuna pihaan. Puuhake pihalla on liian tuoretta, pitäisi olla pari-kolme vuotta vanhaa. Matokompostia mulla ei ole läheskään tarpeeksi. Voi olla että joudun ostamaan jotain multaa kaupasta. Saas nähdä. Taimi-kaktusmulta voi olla ok vaihtoehto, sillä se sisältää mahdollisimman vähän lannoitteita. En ole vielä löytänyt Suomesta puutarhakaupoista kunnon kompostimultaa ilman kaiken maailman teollisia lisäaineita. Matokomposteille, sieni(mykorritsa)komposteille ja kasvisperäisille komposteille olisi takuulla markkinoita.