Kasvimaa kuntoon, osa 4: Uusi kasvimaa valmis

uusi_kasvimaa_alkutilanne

Kaivoin ensin maaliskuussa maakuoppaan haudatun bokashimullan maasta. Ei ollut aivan valmista, koska maa on ollut niin kylmä. Noh, en anna sen haitata. Viime syksyn puuhakkeen ja lehdet siirsin taustalla oleviin laatikkoihin.

File 16.4.2016 21.43.34.jpeg

Sit sovittelin viljelylaatikko.fi laatikoita. Laitan 4 laatikkoa koska haluan tehdä pienimuotoista 4 vuoden viljelykiertoa. En aio laittaa katekangasta laatikoiden tai edes pahvia pohjalle, koska en halua estää matojen pääsyä laatikkoihin. Pahvipohja olisi kyllä paras vaihtoehto. Pahvi tukehduttaa rikkaruohot ja maatuessaan madot pääsee lopulta läpi. Mutta aion nyt kokeilla ilman pahvia koska haluan matoja laatikkoihin mahdollisimman nopeasti. Nähtäväksi jää millainen rikkaruoho-ongelma tulee.

Sit päästään varsinaiseen pulmaan. Laatikoiden täyttämiseen. Mulla on aivan liian vähän komposteja / multaa. Olisin halunnut ostaa Kiteen Mato & Multa kivennäislannoitettua kasvikuitupohjaista kasvualustaa, mutta pääkaupunkiseudulla ei ole vielä jälleenmyyjää! Toki netistä voi tilata, mutta lähetyskulut ovat aika suuret. Joten. Aletaan soveltaa, koska en huoli tehotuotetulla eläinlannalla "rikastettua" turvepohjaista bulkkimultaa...

uusi_kasvimaa_puuhake

Puuhaketta pohjalle. Vuoden vanhaa. Aika raakaa. Mutta toimii kyllä jos saan päälle paksun kerroksen multaa. Ja sitähän mulla ei ole. :(

bokashi_multatehdas
uusi_kasvimaa_multa
uusi_kasvimaa_kivijauhe
uusi_kasvimaa_perakarry

Sekoitin yhteen kaiken biohiiltä ja kivijauhetta sisältävän lämpökompostini ja bokashi-multatehtaat mitä mulla oli. Sekoitin joukkoon myös kottikärryllisen vanhasta kasvimaasta kaivettua multaa. Sain kasaan yhden pienen peräkärryllisen kasvualustaa. Lisäsin joukkoon jonkun verran kivijauhetta. Melko karkeeta ja hiukan raakaa vielä kuten yllä olevasta kuvasta näkyy. Ei ole kuitenkaan nyt varaa siivilöidä mitään pois.

uusi_kasvimaa_valmis

Haravoin laatikoiden pinnalta karkeimman tavaran pois ja laitoin sen uudestaan kompostoitumaan. Laatikoiden ympärystön vuorasin kierrätyspahvilla ja ostetulla kuorikatteella. Reunustin lankuilla. Nyt peitän laatikot pressulla ja jätän mullan muhimaan pari viikkoa, jonka jälkeen laitaan pinnalle vielä 5 cm siivilöityä multaa. Hieman auki vielä millaisen sekoituksen teen. Ideaalista olisi sekoitus jossa bokashimultaa, lämpökompostia, matokompostia ja sienikompostia. Jonkin verran näitä löytyy, mutta ei riittävästi. Katsotaan mitä keksitään. Mielenkiintoista tulee kyllä olemaan miten kasvikset kasvavat nyt ensimmäisenä vuotena...