Villiyrttivinkki: Pihlajansilmut N–Y–T–NYT

villiyrtit_silmut

Nyt niitä saa! Ja nyt on kiire. Tämä silmujen kulta-aika menee erittäin nopeasti ohi.

PS. Muista että tarvitset maanomistajan luvan silmujen keräämiseen! Silmujen ja puiden oksien kerääminen eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin.

Karvasmanteliöljyn makuiset pihlajansilmut ovat yksi kevään mielenkiintoisimmista makuelämyksistä. Voit käyttää monenlaisia silmuja esim. villiyrttisalaatin maustamiseen. Ylläolevassa kuvassa on pihlajan-, koivun- ja mustaherukansilmuja.

Villiyrtti-"Amaretto"

Parhaiten pihlajansilmut pääsevät oikeuksiinsa alkoholiin tai sokerisiirappiin uutettuna. Valmista kotitekoinen villiyrtti-"Amaretto" uuttamalla reilu määrä pihlajansilmuja pari vuorokautta esim. Jaloviinassa. Siivilöi ja mausta viina intiaanisokerilla tai itsetehdyllä paahdetulla sokerisiirapilla. Voit halutessasi uuttaa joukkoon myös hieman vaniljaa.

Sokerisiirappi

Sokerisiirappi tehdään laittamalla sokeria pannuun tai kattilaan ja siihen tilkka vettä niin, että sokeri vain kostuu. Kuumenna sokeria hellalla kunnes sulaa ja alkaa paahtumaan. Älä sekoita sokeria missään vaiheessa. (Toimi samalla tavalla kuin tehdessä "sokeriliimaa" piparkakkutalojen seinien liimamiseen.) Varo polttamasta sokeria tai itseäsi. Haluat sokeriin kauniin kullanvärisen värin ja lievän paahdetun maun. Sokeri ei saa savuta, muuten muuttuu kitkeräksi. Kaada kuuman sokerin joukkoon lasillisen vettä. Ole varovainen! Seos roiskuu ja kuplii voimakkaasti. Keitä hetken. Nyt sinulla on juoksevaa paahdettua sokerisiirappia. Testaa siirapin paksuutta laittamalla lusikalla hieman siirappia kylmälle tiskipöydälle. Näin siirappi jäähtyy hetkessä ja näet miten paksu siirappi tulee olemaan sitten jäähdyttyä.

Friteeratut silmut

Silmuja voi myös friteerata. Seuraavassa kuvassa on löysässä munkkitaikinassa friteerattuja pihjalan- ja mustaherukansilmuja. Paista pieniä silmupalleroita noin 30 sekuntia 170-180 asteisessa munkinpaistorasvassa. Puhdas kookosöljy on paras vaihtoehto, koska antaa miedoimman maun. Lämpömittari jossa anturi on piuhan päässä kiinni on tässä hommassa erittäin hyvä apuväline. Lämpötilaa on helppo säätää juuri oikeaksi. 

friteeratut_silmut
munkinpaisto

Jos sinua kiinnostaa villiyrtit, villiruoka, luomu ja kasvimaaviljely, niin käy vilkaisemassa ruokatietokirjaamme Organica - Superruokaa maasta lautaselle.