Kasvimaa kuntoon, osa 2: Vanhan kasvimaan rajaus

kasvimaan_rajaus

Kasvimaa rajattu sahatavaralla. Painekyllästettyä puuta ei voi käytää myrkkyjen takia. Kasvimaalle voi nyt lisätä multaa noin 10 cm. Tuo korkeus riittää ainakin kolmeksi vuodeksi eteenpäin. Reunoja voi sitten halutessa korottaa tulevaisuudessa.

Upotan uloimmat lankut vielä hieman nurmikkoon, ettei niihin kompastu. Pahvia löysin varastosta niin paljon, että sain koko kasvimaata ympäröivän nurmialueen peitettyä. Toimii samalla periaatteella kuin katekangas. Nyt sitten puuhaketta päälle, ja paljon.

omenapuuhake

Puuhaketta/silppua syntyy pihan isojen omenapuiden oksista joka kevät aikamoisia määriä. Siksi olenkin hankkinut oman oksasilppurin. Puuhaketta kannattaa laittaa pihalle isoon kasaan maatumaan muutamaksi vuodeksi ja yrittää ympätä siihen sieniä. Siitä tulee mahtavaa mykorritsa-rikasta kompostia. Hienompaa puuhaketta voi laittaa myös lämpökompostoriin. Tuoretta puuhaketta ei kannata laittaa vielä liian lähelle kasveja tai kasvimaahan, koska hake syö ekana vuotena ravinteita, sen sijaan että toisi niitä kasveille.

puuhake_pahvilla

Tämän kuvan oton jälkeen tiivistelin pahvipalapeliä vielä hiukan ja laitoin pahvit hieman limittäin. Laitoin myös hieman sanomalehtiä saumoihin ja reikiin.

Tämän ison hakealueen yksi idea on se, että tätä puuhaketta voi sekoittaa kasvimaahan parin-kolmen vuoden kuluttua maanparannusaineena kun se on kunnolla maatunut. Korvaa vain uudella hakkeella sen minkä sitten ottaa pois.

puuhake_laitettu

Vaikka piha oli äsken aivan täynnä omenapuiden oksia, niin niistä tekemäni noin neljä kottikärryllistä haketta ei riittänyt mihinkään. Kaadoin päälle vielä 10 säkkiä kaupasta ostettua kuorikatetta, eikä sekään vielä riittänyt. Huomenna täytyy hakea lisää. Hieman sotii periaatteitani vastaan, mutta en voi leikata omenapuita enempää. Vuosittain kun voi leikata turvallisesti vain sen 1/3 omenapuiden oksista. Isoja, yli ranteen paksuisia oksia voi poistaa vain pari kappaletta / puu.

Laventeleita on tarkoitus laittaa tulevana kesänä lisää, niin että ne ympäröivät koko alueen. Pölyttäjät tykkää ja niistä lähtee kesähelteillä todella huumaava tuoksu. Nyt niitä on vain tuo yksi suora rivi. Loppupäässä (vasemmalla) viime vuoden kasveja. Vanhimmat laventelit jo 5 vuotta. Kuvassa tuore hake mennyt liian lähelle niitä. Täytyy korjata asia ja antaa niille vähän uutta kompostimultaa.