Kasvimaa kuntoon, osa 5: Bokashia ja lämpökompostia vanhalle kasvimaalle

Aloitin kaivamalla kellarista viimeisen bokashi-astian. Kypsynyt noin kuukauden päivät. En aio laittaa sitä multatehtaan kautta, enkä aio edes kaivaa sitä kunnolla maahan. Eikun suoraan kasvimaalle. Kuorin kasvimaan pinnalta ensin hieman pintamultaa pois.

PS. En käännä kasvimaatani, enkä putsaa viime vuotisia juuria pois. Mielestäni ihan turhaa. Näin luontokin toimii. Antaa matojen ja maan eliöiden rakentaa ja rikastuttaa maaperää omassa rauhassaan, ilman ihmisen aiheuttamia turhia maanjäristyksiä. ;)

bokashi_bucket

Sinne vaan...

bokashi_kasa

Levitin bokashin haravalla ja laitoin poiskuoritun mullan takaisin peittäväksi kerrokseksi.

bokashi_levitettyna

Seuraavaksi lämpökompostorin kimppuun. Käytössäni Biolanin Pikakompostori 220. Siellä pitäsi olla noin 50 litraa valmista lämpökompostia...

biolan_lampokompostori

Aika hyvältä näyttää. Voisin siivilöidä isommat palat pois, mut äh...

Käännän kompostin usein käsin. Lapiolla liian hankalaa ja hidasta touhua. Kaiken lisäksi kompostorin saa helposti rikottua lapiolla. Käsin kääntäminen ei tee ollenkaan pahaa, koska mulla ei ole kompostorissa minkäänlaista eläinperäistä jätettä tai lantaa. Eläinperäinen komposti aiheuttaa usein ongelmia. Komposti tuoksuu hyvälle, koska ilmaa riittää kun käännän tarpeeksi usein. Näin komposti ei muutu anaerobiseksi, eikä ala tuottamaan pahanhajuista ammoniakkia ja rikkivetyä. Metaania syntyy luonnollisesti, mutta se ei juurikaan haise. "Vihreän" ja kuivan "ruskean" aineen suhde noin 1 : 3 – 1 : 10.

kaanna_kompotori_kasin

Nyt kompostoriin mahtuu taas. Täytän sen pääosin kuivuneilla lehdillä, kasvimaasta revityillä nurmikontupsuilla, hienolla puuhakkeella ja kasvisperäisellä biojätteellä. Laitan myös säännöllisesti hieman kivijauhetta ja biohiiltä sekä sahanpurupellettejä jos komposti liian märkää. Kasvimaasta tulee tähän vuodenaikaan paljon uutta tavaraa kompostoriin kun kitkee rikkaruohoja ja putsaa paikkoja. Lämpötila nousee muutamassa päivässä taas noin 50-60 asteeseen.

kompostori_puolitäynnä

Levitin lämpökompostin myös kasvimaalle ja unohdin tietenkin sekoittaa kivijauhetta joukkoon. Joten levitin hieman ZeoBas-kivijauhetta pinnalle. Yleensä mulla aika paljon kivijauhetta ja biohiiltä jo valmiiksi lämpökompostorin kautta laitettuna, mutta tässä erässä ei ollut kivijauhetta. Joten lisäsin sen tässä vaiheessa. Ei ole ideaalista, mutta käy se näinkin.

kivijauhetta_pinnalle

Lopuksi pressu koko komeuden päälle. Bokashi saa muhia tuolla nyt pari viikkoa ennen seuraavia toimenpiteitä. On tärkeätä pitää kasvimaan pintamulta aina peitettynä. Joko kasvillisuudella tai jollain muulla konstilla.

peita_kasvimaan_pinta

Kasvimaaviljelystä lisää uudessa ruokakirjassamme "Organica - Superruokaa maasta lautaselle". Jos terveellisempi elämä ja parempi ruoka kiinnostaa, käy vilkaisemassa. Käy lukemassa myös uusin vieraskynäartikkelimme aidoista superfoodeista Elisa Mattilan blogissa.