Kasvimaa kuntoon, osa 3: Helsingin kevätmessujen antimia

Blääh. Kevätmessut oli tälle kasvimaaviljelijälle pienoinen pettymys. Olin odottanut näkyvämpää kehitystä ja monipuolisempaa tarjontaa kriittiselle ja laatua vaativalle kotiviljelijälle. Jenkeissä ollaan vieläkin valovuosia edellä. Ei tarvitse kauan googlettaa, niin valtameren toisella puolella löytyy huikea valikoima luonnonmukaisia kasviperäisiä multia, kivijauheita, matokompostia, sienikompostia, komposti-teetä, biohiiltä, jne.

Toki kevätmessuilta löytyi muutamia helmiä kirjavan muun tarjonnan joukosta. Tässä parhaat palat.

Bokashi

bokashi_komposti_kevätmessut

Bokashi-kompostointi on erittäin näppärä tapa kompostoida talousjätteesi nopeasti ja ekologisesti. Saat jopa alle kuukaudessa valmista multaa kasveillesi. Lopputulos juuri niin hyvää, kun mitä olet kompostoriisi laittanut. Lisätietoja Facebookissa Bokashi Keittiökomposti -sivulla ja Kompostointi Bokashi Suomi -ryhmässä.

Kasviravinteet

neko_merilevärouhe_maanparannusaine

Kasvipohjaisia ravinteita / maanparannusaineita oli messuilla aika vähän. Ei lähelläkään sellaisia joita olin toivonut. Kekkilältä ja Nekolta löytyi muutamia tuotteita, mutta vaikka itse tuotteissa on luomu-leima, niin se ei takaa sitä, että lannoitteeseen käytetyt raaka-aineet olisivat luomua. Tämä Nekon Norjan rannikolta kerätty merilevä vaikuttaa ainakin pätevältä tuotteelta ja voi olla puhtaampi vaihtoehto kuin kerätä itse merilevää Itämeren rannikoilta. Valitettavasti.

Luomusiemenet

siemenet_hyötykasviyhdistys

Laadukkaita siemeniä löytyi ainakin Hyötykasviyhdistykseltä ja Isoäidin Kasvit -kaupasta.

Matoja, oh yeah!

kiteen_mato_kasvualusta
kiteen_mato_kompostori

Tämä Kiteen Mato ja Multa:n matokompostori löytyy myös ruokapunkkareiden omasta kellarista. Loistava värkki ja matojen tuottama multa on jotain aivan uskomatonta. Matomultaa (eli madonkakkaa) ei sellaisenaan ole kuitenkaan myynnissä. Vielä. Yritin kannustaa tuottajaa valmistamaan matomultaa kasvimaaviljelijöiden käyttöön. Kotiviljelijän ongelma on nimittäin siinä, että tuollainen oma matokompostori tuottaa, varsinkin alussa, hyvin pieniä määriä matokompostia. Matokomposti on ehdottomasti yksi parhaita komposteja mitä kasveillesi voit antaa. Eli sitä kuluu suuria määriä. Vähintään 20-30% matokompostia omissa multasekoituksissa olisi ideaalinen määrä.

Kiteen Mato ja Mullalta saa kuitenkin laadukasta ja puhdasta kasvipohjaista kasvualustaa sekoitettavaksi omiin multasekoituksiin ja kuiviketta perinteiseen lämpökompostoriin. Vahva suositus, vaikka tuotteet eivät sisällä matojen valmistamaa kultaa.

Multa - Close, but no cigar!

biolan_multa

Biolan on oikeilla jäljillä. Tähän multaan on sekoitettu biohiiltä ja sienirihmastoa. Todella hyvä asia ja positiivista kehitystä sinänsä. Jos sinua ei häiritse se, että mullassa on käytetty tehotuotettujen kanojen kakkaa ja turvetta, niin varmasti kokeilemisen arvoinen uutuus. Itse jätän väliin.

Väliin jää myös muutkin messujen mullat. Paitsi nuo Kiteen Mato ja Mullan edellämainitut tuotteet. Kaikkeen muuhun on sekoitettu kaikennäköistä eläinperäistä tai muuta epämääräistä. Kun kyselin miksi, niin vastaukset olivat valmistajilla hieman kiertäviä. Vedottiin kuitenkin loppupelissä siihen, että kuluttajalle pitää olla valmis tuote joka toimii sellaisenaan ja antaa riittävästi kasvuvoimaa kasveille suoraan pussista ruukkuun laitettuna. Biolanilla koko liikeidea perustuu kanankakan kierrätyksen ympärille, joten heidän valintansa on selkeä.

Ruoka

myssyfami
hamppufarmi

Luomuruoka oli messuilla hyvin pienessä roolissa. Parhaat tuotteet ovat tässä. Myssyfarmin rypsiöljy on aivan taivaallista. Hamppufarmin hampunsiemenet on ravinnerikas ja maistuva lisä kaikenlaiseen ruuanlaittoon. Kokeile kuorellisia kokonaisia hampunsiemeniä paahdettuna ja pienellä suolalla maustettuna vaikka keväisen villiyrttisalaatin maustajana. Raasta pinnalle kotimaista Juustoportin kypsää GR-vuohenjuustoa ja loraus Myssyfarmin rypsiöljyä.

foodpunk_villiyrttisalaatti

Tämä villiyrttisalaatin kuva otettu ruokatietokirjastamme Organica - Superruokaa maasta lautaselle.