Kasvimaa kuntoon, osa 7: Matokomposti

Matokompostori, eli matohotelli. Matokomposti on parasta lannoitetta mitä voit kasveillesi antaa. Matokompostori on melko helppo rakentaa itse, mutta helpommalla pääsee kun hankkii valmiin monikerroksisen kompostorin. Kompostoreita myy mm. Kiteen Mato & Multa.

natures_wormery

Matojen valmistama multa on tasaisen hienoa mustaa ainesta. Ravinteet ovat siinä kasveille erittäin hyvin imeytyvässä muodossa. Parempaa kasvualustaa on vaikea löytää.

Madot viihtyvät 15–24 asteen lämpötilassa, joten matokompostori pitää säilyttää sisätiloissa talvella. Säilytän kompostoria kesäisin autotallissa, mutta viimeistään siinä vaiheessa kun tulee yöpakkasia, niin kompostori pitää siirtää sisään. Matokompostori on käytännössä täysin hajuton.

matomultaa
matoja

Matokompostorin toimintaperiaate on yksinkertainen. Laitat laatikkoon kasviperäistä kompostia, ison kasan kompostimatoja (tunkiolieroja) ja hieman kasviperäistä jätettä. Madot syövät ruuan ja muuttavat sen mustaksi kullaksi. Itse otan madoille kompostin Biolanin lämpökompostoristani. Tuplakompostointia parhaimmillaan.

Olen kuullut, että jotkut antavat madoille jopa bokashia. Olisin kyllä hieman varovainen bokashin kanssa, koska se on erittäin hapokasta ja sisältää usein myös eläinperäistä jätettä. Ja hajuhaittoja tulee bokashista sisätiloissa takuulla.

matokompostori

Kuvassa on 4-kerroksinen matokompostori. Jokainen kerros muodostuu laatikoista joissa on reiälliset pohjat. Kun kompostori otetaan käyttöön, niin silloin käytössä on vain yksi kerros. Matoja ruokitaan noin kerran viikossa. Muutaman kuukauden kuluttua madot ovat popsineet suuhunsa kaiken ja muuttaneet koko kerroksen tasaisen hienoksi mustaksi mullaksi. Silloin laitetaan seuraava laatikko vanhan päälle, ja siihen lisätään tuoretta kompostia, pahvisilppua ja ruokaa. Madot muuttavat yläkertaan uuden ruuan perässä. Näin alempi kerros tyhjenee vähitellen madoista ja on helppo ottaa käyttöön.

ritilakori

Madot syövät kasviksia, viljaa, pahvia, kahvinpuruja, hiuksia, kynsiä, hiekkaa ja kompostia. Eläinperäistä jätettä ei kannata kompostoriin laittaa koska tulee vain ongelmia hajujen, tuholaisten ja kärpästen kanssa. Matojen ruoka kannattaa hienontaa vaikka blenderissä tai leikata veitsellä pieniksi paloiksi.

matoruoka_2
matoruoka_1
matoruoka_4
matoruoka_3

Tämän jälkeen ruoka peitetään märällä sanomalehdellä ja laitetaan kansi paikoilleen. Madot löytävät uuden ruuan yleensä noin kolmessa päivässä ja syövät puolet painostaan viikossa. Matojen määrä tuplaantuu kolmessa kuukaudessa.

matokompostori_sanomalehti

Matokomposti on ravinnerikas superahdettu luonnollinen lannoite. Sitä on valitettavasti alussa aivan liian vähän. Haluaisin laittaa matokompostia kasvimaalleni PALJON enemmän. Kun keväisin laittaa kasvimaalle uutta multaa, niin joukkoon olisi ihanteellista sekoittaa noin 30% matokompostia. Ja jokainen voi laskea, että se tarkoittaa aikamoisia määriä.

Tähän ensimmäisten vuosien pulmaan on olemassa ratkaisu. Voit laittaa matokompostia suoraan kasvien istutusreikiin. Toinen hyvä tapa on saada matokompostin ravinteet käyttöön on valmistaa komposti-teetä. Aiheesta lisää myöhemmin.

Luonnonmukaisesta kasvimaaviljelystä, matokompostista, komposti-teestä, bokashista, kivijauheesta, biohiilestä jne. löytyy lisätietoa uudessa kirjassamme "Organica - Superruokaa maasta lautaselle".