Kasvimaa kuntoon, osa 8: Lyhyt väliraportti

Nyt kasvimaaprojekti on edennyt siihen pisteeseen, että lähes kaikki on kylvetty ja taimet istutettu. Kasvimaa on peitetty kankaalla, puuhakkeella ja harsoilla niin, ettei maan pinta ole missään kohdassa paljas. Nyt kitken rikkaruohoja, seuraan ilmestyykö kirvoja / muita tuholaisia ja kastelen. Lämmin ja aurinkoinen +22 asteen jakso aiheutti maaperän selkeää kuivumista, joten kasvimaata piti kastella pari kertaa päivässä. Normaalisti kesäisin kastelen korkeintaan joka toinen päivä.

Muutamat yrtit, perunat, kesäkurpitsat ja chilit puuttuvat vielä, mutta pääosin kasvimaa on aikalailla täynnä. Olen istuttanut kasveja jopa pihan rajoille. Saas nähdä miten kasvit lähtevät kasvamaan lievästi raa'assa ja melko puuainespitoisessa kasvualustassa. Matokompostia en harmikseni saanut laitettua kasvualustaan juuri nimeksikään, koska sitä oli niin vähän. Laitoin sitä lähinnä vain taimien istutuskuoppiin.

Moringa-taimet tuntuvat jostain syystä hieman kärsivän. Johtunee viileistä öistä. Spagettikurpitsa puolestaan viestii, ettei saa riittävästi ravinteita. Täytyy seurata hieman.

Viikonloppuna on tarkoitus kastella kasvimaata matokompostipohjaisella "komposti-teellä", jollei nyt sada kaatamalla. Näin voin aika hyvin paikata matokompostin puuttumisen kasvualustasta ja saan näin kuitenkin matojen "mustan kullan" hyödyt.

vanha_kasvimaa_puolivali

Uuden kasvimaan neljä viljelylaatikkoa ovat myös täynnä kaikennäköistä. Laatikoissa kasvit neljän vuoden viljelykierron mukaisesti. Herneet ja pavut ensimmäisessä, tomaatit toisessa, juurekset kolmannessa ja salaatit neljännessä laatikossa. Näiden laatikoiden viljelytulokset ja koko homman toimivuus jännittää eniten. Noissa kasvualusta kun on lievästi sanottuna aika mielenkiintoinen. Ja sitä on aika ohuesti. Ensi vuonna laatikkoihin tulee yksi kerros lisää ja toivon mukaan vähän valmiimpaa multaa. :)

uusi_kasvimaa_puolivali

Tämä kasvimaaprojekti seuraa uunituoreen kirjamme kasvimaaviljely-osion oppeja. Noudatamme pienimuotoista kasvimaaviljelyä täysin luonnonmukaisesti ja orgaanisesti. Kaikkein tärkeimpänä tässä projektissa on ensimmäisen vuoden osalta maaperän viljely ja rikastuttaminen tulevaisuutta ajatellen. Jonkun mielestä matokomposti, bokashi, kivijauheet, biohiili, sienirihmastot, viljelykierto, monimuotoviljely ja komposti-teet voi tuntua hifistelyltä. Meidän mielestämme tämä on äärimmäisen simppeliä hommaa. Tässä ollaan täysin perusasioiden äärellä ja luonto opettajana.