Villiyrttivinkki: Salaatti luonnon primööreistä

Luonto vihertää ja on juuri tällä hetkellä täynnä mitä herkullisimpia villiyrttejä. Nyt kannattaa olla nopea ja valmistaa kevään primööreistä vuoden paras villiyrtti-salaatti. Hentoja ja raikkaita nuoria kasveja ei tarvitse kypsentää eikä käsitellä millään tavalla. Ne ovat nyt parhaimmillaan sellaisenaan. Olisi sääli tehdä niistä jotain tunnistamatonta kypsennettyä mössöä.

Parin viikon kuluttua monet näistä villiyrteistä eivät ole enää yhtä maukkaita. Toki kasveja voi (ehkä) edelleen käyttää, jollain muulla tavalla, marinoituna, fermentoituna, kypsennettynä tai kuivatettuna, mutta maku ei ole enää sama kuin varhain keväällä. Joidenkin kasvien kohdalla on jopa liian myöhäistä. Esimerkiksi pihlajansilmujen aika meni Etelä-Suomessa jo. Tämä on hyvä muistutus siitä, miten nopeasti tiettyjen villiyrttien kulta-aika menee ohi.

Villiyrtti-salaatin voit maustaa hyvällä ja laadukkaalla kotimaisella kylmäpuristetulla rypsiöljyllä (Gobbas gård tai Myssyfarmi) ja raikkaalla omena/vadelmaviinietikalla, kovalla kypsällä kotimaisella vuohenjuustolla ja rapeaksi paistetulla pekonilla. Mausteeksi vielä mustapippuria myllystä ja hiutalesuolaa. (Rypsiöljystä vielä pieni täsmennys. Supermarkettien bulkki-rypsiöljyt eivät kelpaa mihinkään.)

PS. Muista, ettei puista saa ottaa lehtiä, oksia tai silmuja ilman maanomistajan lupaa.

Villiyrtti-salaatti

Villiyrttisalaattiin sopii seuraavat mehukkaat ja melko miedot kasvit. Käytä vuohenputkea salaattipohjana ja muita suhteessa vähemmän.

 • vuohenputki (alle 10cm, lehdet vielä ryppyisiä)
 • ketunleipä
 • koivunlehdet (1–2 cm hiirenkorvat, kausi loppumassa Etelä–Suomessa)
 • pihlajansilmut (kausi ohi E–S:ssa)
 • sileäreunaiset voikukanlehdet
 • keto-orvokki
 • vaahterankukinnot ja ryppyiset pienet vaahteranlehdet (kausi loppumassa E–S:ssa)
 • isomaksaruoho
 • maitohorsma (5 cm versot, varo sekoittamasta ranta-alpiin)
 • peltokanankaali (mahdollisimman pienet versot tai kukinnot)
 • ruohosipuli
 • poimulehdet
villiyrttisalaatti