Kasvimaa kuntoon, osa 10: Komposti-tee

Pääsin vihdoin tekemään tämän vuoden ensimmäistä komposti-teetä. Komposti-teen periaate on yksinkertainen. Laitetaan erilaisia kasveja ja maaperää ravitsevia kuiva-aineksia vesisaaviin ja ilmataan vesi ilmapumpulla muutamia tunteja, jotta mikrobitoiminta käynnistyy ja ravinteet uuttuvat veteen mahdollisimman hyvin. Yksinkertaisin tuntemani sovellus komposti-teestä on perinteinen vanhan kansan nokkosvesi, jonka periaate on hieman samantapainen.

Sekoitin kuvassa näkyvistä aineksista ja matokompostista noin litran tee-satsin. Matokompostia, kivijauhetta, merilevärouhetta ja biohiiltä on tee-seoksessa suhteessa eniten. Tärkeitä aineksia ovat myös nokkosjauhe, melassi, sinimailasjauhe ja viinihiiva. Loput kuvassa näkyvät aineet ovat toki tärkeitä, mutta menevät ehkä hieman hifistelyn puolelle. Kokeilin ensimmäistä kertaa laittaa myös hieman bokashi-rouhetta joukkoon.

kompostiteen_ainekset
kompostitee_mineraalit

Tämän jälkeen annostelin valmista tee-seosta 2,5dl verran noin 50 litran sadevesisaaviin. En vaivautunut tällä kertaa laittamaan seosta juuttikangaspussiin, vaan kaadoin kaiken suoraan veteen. Kokeilin ilmaukseen ensin viinietikanvalmistuksessa käyttämääni akvaariopumppua, jonka nopeasti totesin olevan tähän tarkoitukseen täysin hyödytön. Sen teho ei riittänyt pumppaamaan riittävästi ilmaa veteen. Joten otin tavallisen kompressorin, säädin tehon pienelle ja heitin suuttimen saaviin. Hyvin toimii oikean ilmapumpun puuttuessa.

kompostitee_kuppi
kompressori

Seos sai kuplia omassa rauhassaan 4 tuntia ja tämän jälkeen kastelin koko kasvimaan noin 2 : 1 vedellä laimennetulla teellä.

kompostitee_kuplii

Muutama uusi havainto ja johtopäätös tuli tehtyä:

  • Tee-seosta ei kannata heittää suoraan veteen. Tukkii kastelukannun. :D
  • Komposti-tee vaatii korkeamman lämpötilan aktivoituakseen. Ulkona oli nyt vain +12 astetta, eikä yhtään vaahtoa muodostunut saaviin kylmän veden pinnalle. Tarkoittaa sitä, ettei hiiva alkanut käymään, eikä muukaan mikrobitoiminta käynnistynyt. Käytännössä koko ilmausprosessi oli todennäköisesti näin toteutettuna täysin turha. Olisi pitänyt jättää vesi muhimaan ainakin vuorokaudeksi, mutta tällä kertaa minulla ei ollut aikaa odottaa. Seuraavan kerran teen teetä vasta kun ulkoilmalämpötilat ovat hellelukemissa. Helteellä on 4 tuntia riittänyt aikaisempina kesinä oikein hyvin.

Kasvimaaviljelystä, kompostiteestä ja kasviuutteista löytyy lisäinfoa uudessa kirjassamme Organica - Superruokaa maasta lautaselle.