Kasvimaa kuntoon, osa 6: Multaa metsästä

Mistä multaa kun multa / omat kompostit käy kasvimaan laajennuksen takia vähiin? Kun en huoli teollista eläinlantaa sisältävää turvepohjaista bulkkimultaa.

Joudun todennäköisesti kuitenkin ostamaan pari säkillistä kaupan multaa. Harmittaa kun Kiteen Mato & Multa kasvualustaa ei ole vielä saatavilla Helsingin alueella. Olisin muuten laittanut sitä.

Kasvimaan pinnalle voin istutus/kylvövaiheessa levittää ohuen kerroksen yrttimultaa tai taimi/kaktusmultaa. Näissä hyvin vähän lannoitetta tai niissä vain kasviperäistä lannoitetta. Tämä tosin ei poista ongelmaani. Tarvitsen multaa kasvimaalle ja viljelylaatikkoihini noin 10cm ja nämä erikoisemmat ostomullat ovat erittäin kalliita. Mitäs nyt keksitään?

Sit välähti. Lähden metsään katsomaan mitä löytyy. Jos ei ole omassa pihassa sienikompostia, eli vanhaa lahonnutta puuhakekasaa, niin metsästähän sitä tavaraa luulis löytyvän!

metsämultaa

Astelin vanhassa metsässä mustikkamättäiden päällä kunnes jalka meni läpi. Pehmeiden paikkojen alta löytyy lahonneita puunrunkoja ja kantoja. Tavara on aivan pehmeää ja murenee käsiin. Kaiken lisäksi se on sienirihmastoa täynnä. Keräsin lahonnutta tummempaa tavaraa kantojen vierestä, mutta myös vaaleampaa hieman punertavaa puuainesta. Tämäkin kostea kannon pala mureni käsissä erittäin helposti.

vanha_kanto

Kassit täyteen materiaalia ja kotiin päin. Sellanen pieni huoli on kyllä takaraivossa, että voikohan tässä olla jotain sellaisia eliöitä/munia joita en halua puutarhaan? :D Äh. Ihan sama. Jos asuisin maalla ja mulla olisi kasvimaa tällä paikalla metsän siimeksessä, niin niitä samoja eliöitähän olisi joka puolella. Murehditaan toiste.

PS. Täytyy vielä huomauttaa, että keräsin tavaraa sukulaisten metsästä. Ei taida kuulua jokamiehenoikeuksiin tällainen metsän myllertäminen.

 

Multasiivilä

Kun pääsin kotiin rakensin ensin multasiivilän K-raudasta ostetusta 12mm teräsverkkorullasta ja viljelylaatikosta. Tuon viljelylaatikon kylkiin laitan myöhemmin vielä kantokahvat. Totesin että kääntäminen oli hieman hankalaa.

multasiivilä

Siivilöin viljelylaatikkoihini sekoituksen metsän puuaineksesta ja lämpökompostista. Suurinpiirtein 50/60 suhteessa. Ei niin tarkkaa.

siivilöity_multa

Tältä näyttää valmis multaseos. Hieman karkeahko ehkä, mutta tämä tavara on erittäin pehmeätä ja huokoista. Mitään elävää, kuten kusiaisia tai kuoriaisia ei näy.

siivilöity_multaseos

Multaseokseni joukkoon sekoitin vielä hieman Nekon merilevärouhetta. Sitä saa nykyään S-Gardenista. Ja samasta paikasta löysin muuten myös biohiiltä. Meinasin pyörtyä. Kehitystä!

Biohiiltä ja kivijauhetta on tuossa multaseoksessani myös aika reilusti. Sitä en kuitenkaan lisää ikinä raakana suoraan multaan, vaan nämä laitan aina lämpökompostorini (Biolanin pikakompostori 220) kautta. Hiili ja kivijauhe saa kypsyä / aktivoitua siellä ensin rauhassa pari kuukautta.

neko_merilevärouhe