Kasvimaa kuntoon, osa 11: "Perunapömpeli"

Sain idean yhdistää kumppanuus-, laatikko- ja vertikaaliviljelyn. Suunnitelma oli yksinkertainen: Kuutio multaa, siihen perunaa ja tomaatintaimia sekä sivuille yrttejä. Kokeellista viljelyä joka tapauksessa.

Kun aloin taivuttelemaan metalliverkkoa (50x100mm), niin ajatus kuutiosta muuttui ensikättelyssä sylinteriksi. Pohjalle laitoin isoja kiviä, jotta liika vesi valuisi hyvin pois. Kivien päälle sanomalehtiä.

kehikko

Ensin vuorasin kehikon sanomalehdillä, mut sit aloin miettimään, että paperi varmaankin haurastuu ja hajoaa aika nopeasti, joten vuorasin kehikon sittenkin vettä läpäisevällä kate/suojakankaalla. Täytin kehikon tämän jälkeen multasekoituksella jossa oli hieman turvetta, kivijauhetta ja biohiiltä sisältävää lämpökompostimultaa ja kasvimaasta kaivettua maata. Sekoitin joukkoon vielä hieman Nekon merilevärouhetta.

multakehikko

Istutin Shetland Black ja Red Duke of York siemenperunaa. Mulle täysin uusia lajikkeita, enkä osaa yhtään sanoa miten toimii ja tuleeko satoa. Jälkeenpäin tajusin, että olisi varmaan kannattanut laittaa syysperunoita, eikä näitä aikaisia lajikkeita. :D

istutusperunat

Seuraavaksi napsin pihdeillä kehikon poikki säännöllisin välein ja taitoin kehikon uloneviksi "taskuiksi". Leikkasin kankaaseen aukot ja tungin yrttejä reikiin.

yrtit

Koko pömpelin pintaan isutin vielä pari kirsikkatomaatintainta. Seuraavat kuvat on otettu noin 3 viikkoa istutuksen jälkeen. Kasvit tuntuvat todellakin viihtyvän. Yrtit eivät roiku, vaan kasvavat ylöspäin.

yrtit_pömpelissä
pömpeli
perunanvarret

Näin jälkiviisaana mietin, että alkaakohan nuo perunat varjostamaan tomaatteja liikaa? Entäs mitäs sitten kun nuo perunat pitäisi korjata talteen? :D Nyt tuossa käy niin, että perunat ovat valmiita ennen tomaatteja. Olisi pitänyt valita myöhäisemmät perunalajikkeet, niin silloin tämä systeemi olisi voinut toimia oikein hyvin. Näin olisin voinut korjata peruna- ja tomaattisadon samanaikaisesti. Ehkä saan kaivettua noita perunoita tuolta seasta jotenkin nätisti...