Villiyrttivinkki: Nokkonen

Nokkonen on varsin monikäyttöinen kasvi. Voit tehdä siitä mehustimessa vihermehua. Siitä voi helposti tehdä herkullisen kotimaisen peston korvaamalla basilika nokkosella jne. Voit tehdä siitä vaikka hakkelusta, MUTTA...

Resepti, jota herkuttelijoiden kannattaa kokeilla on nokkoslehtiin käärityt uudet perunat. Valmistus vaatii pientä näpertelyä ja hieman aikaa, mutta loppujen lopuksi melko yksinkertainen ja pomminvarma resepti.

Ryöppää nokkoset ensin noin 10 sekuntia kiehuvassa vedessä. Laita nokkoset varsineen kattilaan kokonaisina. Näin niitä on helpompi käsitellä. Huuhtele heti juoksevassa kylmässä vedessä tai jäävedessä. Anna nokkoset valua lävikössä hetken tai ravistele varovasti vedet pois. Erottele tämän jälkeen lehdet nätisti pyyhkeen päälle. Tässä säätämisessä menee eniten aikaa. Ryöppäysprosessi poistaa polttavuuden, helpottaa käsittelyä ja väri säilyy vihreämpänä.

Lado muutamia lehtiä limittäin leikkuulaudalle. Kääri pesty uusi peruna lehtiin tiiviiksi paketiksi. Jos lehdet ovat isoja, niin pieni peruna mahtuu sopivasti yhteen lehteen. Aseta perunat merisuolan päälle uunivuokaan ja kaada merisuolaa päälle niin että perunat peittyy suolan alle kokonaan.

nokkosperunakääre

Paahda 140-asteisessa uunissa perunoiden koosta, määrästä ja uunin tehosta riippuen noin 30-45 minuuttia (kiertoilmauuni). Tavallisessa kotiuunissa saattaa mennä jopa tunti. Näin perunat käytännössä höyrystyy, mikä on muutenkin paras tapa kypsentää uusia perunoita.

Kaiva perunat suolasta ja mausta luomu-kirnuvoilla tai omatekoisella hapatetulla kirnuvoilla (resepti alla). Ripaus hiutalesuolaa vielä pintaan. Aivan järjettömän hyvää! Sanattomaksi vetää.

Tämä ohje on parannettu versio tanskalaisravintola Noman annoksesta. Tanskalainen peruna ei vaan pärjää suomalaiselle perunalle. ;)

nokkosperuna

Ohje on otettu "Organica - Superruokaa maasta lautaselle" ruokakirjastamme.


Hapatettu kirnuvoi

(Ravintola Lyonin keittiömestari Tuomas Vierelän mahtava resepti)

1 dl piimää

1 l kermaa

1 dl suolaa

Vatkaa kylmää suolalla maustettua piimän ja kerman seosta yleiskoneessa niin kauan kunnes hera rupeaa erottumaan. Jatka vatkausta niin kauan kunnes voi on valmista. Tämä kestää noin 20 minuuttia. Valuta kaikki neste, eli hera pois juustoliinan avulla. Käytä hera esim. kasvisten fermentointiin tai leipätaikinan juureen. Anna voin fermentoitua (käydä) huoneenlämmössä 3–4 vrk.