Villiyrttivinkki: Ruusu

Kurtturuusu (Rosa Rugosa) esiintyy ympäri Suomea villiintyneenä. Se kukkii koko kesän jopa syksyyn asti. Muutkin luonnonvaraiset ruusut kelpaavat syötäväksi. Ruusun aromaattiset kukat, makeat marjat ja jopa juuri tekee ruususta yhden luonnon monipuolisimmista gastronomisia elämyksiä tarjoavista ruokakasveista. Ei ole siis mikään ihme, että mehiläisetkin pörräävät haltioissaan niiden ympärillä.

ruusun_teralehtia

Ruusu on keittiössä monikäyttöinen kasvi. Kuivaa, pikkelöi, säilö sokeriin tai sokeriliemeen. Kaikki toimii. Ruusussa on niin paljon aromia, että sen maku ja tuoksu säilyy pitkään kuivatettunakin. Seuraavassa kolme mahtavaa ja yksinkertaista ohjetta.

1. Fermentoitu ruusuhunaja

Tämä on tajunnanräjäyttävä herkku. Yksinkertainen ohje mutta vaatii tuoretta vastalingottua hunajaa suoraan pesästä. Muuten resepti ei toimi! Pastöroimaton hunaja säilyy noin vuoden mikäli sen kosteusprosentti on alle 17. Ilmassa olevat hiivaitiöt ja maitohappobakteerit fermentoivat hunajan kuitenkin lopulta hiivaiseksi, happamaksi ja syömäkelvottomaksi. Tuoreessa vastalingotussa hunajassa on paljon maitohappobakteereja. Nämä maitohappobakteerit kuolevat hunajasta nopeasti, joten eniten niitä on aivan tuoreessa ja kosteassa hunajassa, jota mehiläiset eivät ole kuivattaneet täysin valmiiksi. Maitohappobakteerien avulla fermentoitu hunaja on suurta herkkua.

raakahunaja

Saat vastalingotun hunajan fermentoitumaan lisäämällä siihen tilkan lähdevettä, niin että hunajan kosteusprosentti varmasti nousee yli 19. Normaalisti hunajan kosteusprosentti on alle 17, joten hieman vettä täytyy lisätä. Sekoita ruusun terälehdet hunajan joukkoon. Jätä hunaja huoneenlämpöön ja anna käydä pari viikkoa. Maista hunajaa säännöllisesti prosessin aikana niin huomaat miten maku muuttuu. Kun hunaja on valmis, niin säilytä se jääkaapissa tai voit jopa pakastaa sen. Pakastamalla pysäytät fermentoinnin helpoimmin.

fermentoitu_ruusuhunaja

2. Ruusuviinietikka

Sekoita 200 grammaa hyvää omenaviinietikkaa ja 50 grammaa ruusun terälehtiä. Anna maustua kolme kuukautta. Käytä vinegrettenä salaatteihin.

ruusuviinietikka

3. Grillatut terälehdet

Heitä kourallinen ruusun terälehtiä grillille. Grillaa noin 1-2 minuuttia, kunnes ne saavat väriä ja kuivahtavat hieman. Grilliltä pöllähtävä tuoksu on taivaallisen huumaava. Käytä terälehdet suoraan grilliltä annosten koristeluun.

ruusuja_grillissa
grillattu_ruusu

 

Ote kirjasta: Marcel Hägglund, Sampo Kantele, Toni Toivanen. “Organica - Superruokaa maasta lautaselle.”